czwartek, 8 października 2015

Śniadanie w Czeczenii

Każdy z nas z dzieciństwa pamięta kaszę manną na słodko z dodatkiem dżemu. W Czeczenii też jadam kaszę manną na śniadanie, ale w innej, słonej, odsłonie. Za pierwszym razem to był dla mnie szok, jak można zjeść słoną kaszę manną na mleku i to np z dodatkiem pomidora! Teraz nie wyobrażam sobie życia bez tej kaszy na śniadanie chociaż 1-2 razy w tygodniu.
Moje dzisiejsze śniadanie. Kasza manna na słono z słonym serem i klarowanym masłem (aut. Rukaja)
Kaszę manną przygotujemy jak zazwyczaj. Ja zagotowuję wodę. Kaszę manną rozrabiam z chłodną wodą. Potem do gotującej się wody w garnku dodaję kaszę manną i gotuję na małym ogniu około 5-10 minut mieszając właściwie cały czas. Potem jak kasza gotowa dodaję mleka. Kasza musi mieć gęstość śmietany. Zagotowuję z mlekiem. Dodajemy soli do smaku oraz trochę cukru. Wykładamy na talerz. Posypujemy serem solankowym twardym oraz dodajemy łyżkę klarowanego masła (może być i zwykłe masło). Gotowe!
Podaję razem z ogórkiem i pomidorem oddzielnie pokrojonym na półmisku. Lub robię sałatkę. Kroję pomidor, ogórka w plastry dodaje pokrojony szczypiorek. Solę i pieprzę do smaku a na koniec dodaje do sałatki łyżkę śmietany lub majonezu. Do tego w Czeczenii do kaszy i sałatki podaje się kilka kromek chleba. Pychotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz